In de media | Voor elk jong muzikaal talent telt: wil je een plek veroveren in de klassieke muziekwereld…

de Gooi en Eemlander   20 december 2017
Door: Rudolf Hunnik


Voor elk jong muzikaal talent telt: wil je een plek veroveren in de klassieke muziekwereld, dan moet je hard studeren en veel concerten geven, liefst ook in het buitenland.

Om deze talenten te helpen geeft kunstenaarskoppel Angelique Otten en Wim Oudejans in Bourgogne in Frankrijk jong muziektalent de kans concertervaring op te doen. Komend voorjaar organiseren ze in Bourgogne een muziekfestival. Om dit initiatief te bekostigen is er een benefietconcert op 7 januari in het MCO geprogrammeerd. Diverse musici treden op, onder meer de strijkkwartetensembles Animato en Dostojevski met als speciale gast violiste Vera Beths.

De van oorsprong Hilversumse beeldend kunstenares Angelique Otten (1962) is meer dan alleen een liefhebber van klassieke muziek. Voor haar opleiding keramiek en beeldende kunst studeerde Otten blokfluit aan het Hilversums Conservatorium. „Ik had al les in beeldende kunst bij frater Beatus Nijs in Hilversum, maar omdat ik op een hoog niveau zat met blokfluit koos ik eerst voor de muziek.”

Maar de blokfluitwereld bleek klein te zijn en een concert geven heeft een vluchtig karakter. „Ik ben meer een schepper dan een uitvoerder. Alhoewel elke muziekuitvoering ook een schepping is, zij het op een ander, subtieler niveau. Beelden kun je zien en die zijn tastbaar.”

Dat ze in Bourgogne over een tweede woon- en werkplek beschikt, heeft zijn oorsprong in haar middelbareschooltijd op Laar en Berg. Tijdens een schoolwerkweek in Bourgogne maakte de klas een fietstocht. Het eindpunt was het oude dorpje Vézelay dat op een heuvel ligt. Daarboven keek ze naar beneden en werd op slag verliefd op de wijnstreek. Tien jaar later ontmoette ze haar huidige man, grafisch vormgever Wim Oudejans. „Ik gaf les en heb diverse managementbanen gehad, maar we wilden een ander soort leven. We verkochten het huis in Amsterdam en betrokken in Friesland een huis aan zee met atelier en een huis in het dorpje Préporché in Bourgogne.”

Sinds 2001 geeft het kunstenaarskoppel in hun eigen Franse atelier kunstenaars de ruimte om te exposeren en organiseren ze cursussen. Ook ontvangen ze vakantiegasten. In de begintijd logeerde dirigent Hendrik van Wezel van het jeugdorkest Merwe Sinfonietta bij hen. „We raakten met hem bevriend en een jaar daarna kwam hij met zijn orkest en organiseerden we concerten. En dat doen we nog steeds. Het is heerlijk om te doen.”

Otten wil graag jonge muziektalenten ondersteunen in hun carrièreontwikkeling. Onder de naam Stichting De Kamergalerie organiseren zij en haar man in april 2018 een vierdaags muziekfestival in Bourgogne in de plaatsen La Charité-sur-Loire, Corbigny en in Saint-Honoré-les-Bains. „We hebben conservatoria benaderd voor musici die net klaar zijn met hun studie. Het is zwaar voor hen om zichzelf te promoten in het buitenland. Een enkeling heeft een manager, maar anderen die dat ook verdienen krijgen geen aandacht.” Het onderbrengen van deze jonge musici, de reis, de huur van de concertzalen hoopt Otten te financieren met de opbrengst van een benefietconcert in het MCO op 7 januari.

„Het is leuk om een programma samen te stellen. Er zullen werken klinken van negentiende-eeuwse componisten. Het Dostojevski Strijkkwartet bijvoorbeeld speelt een compositie van Ravel en pianist Florian Verweij laat preludes van Debussy horen.” Een andere jonge pianist, Ben Weishaupt, speelt werken van Poulenc en Medtner. „Mezzosopraan Sterre Kooi zingt ’Messiaen’ en een prachtlied van Purcell. Het Animato Strijkkwartet, dat net een stipendium van het Kersjes Fonds heeft ontvangen, brengt een deel uit een Haydn kwartet.”

In het MCO-gebouw zal een stand staan waar bezoekers informatie kunnen opvragen over het muziekfestival en een aantal Hilversumse kunstenaars laat werk zien. „Wat violiste Vera Beths gaat spelen, blijft een verrassing.”

Benefietconcert met jong klassieke muziek talent en violiste Vera Beths, zondag 7 januari 2018 in het MCO, Hilversum. Aanvang: 16.00 uur. Kaarten à 25 euro via www.mcogebouw.nl of www.dekamergalerie.nl